Przepisy z szuflady

przepisyzszuflady.fooder.pl
Zamknij

Krokiety z mięsem i warzywami cioci Marysi

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • Olej Kujawski
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • jajko

Przygotowanie

Smażymy naleśniki. 


Mięso mielone podsmażamy z cebulką, następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojonego pora, chwilę przesmażamy. 


Drobno pokrojoną kapustę pekińską dodajemy do wystudzonego mięsa. 


Na każdym naleśniku kładziemy odrobinę farszu i składamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy, do zrumienienia, z obu stron, na oleju. 


Krokiety idealnie smakują z przygotowanym sosem czosnkowym.

Ten przepis dodało 70 osób