Przepisy z szuflady

przepisyzszuflady.fooder.pl
Zamknij

Maślane ciasteczka Babci Rózi

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 250 g masła
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • kolorowe posypki
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie

Do dużej miski dodajemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy 4 żółtka i 1 białko. Miękkie masło dzielimy na kilka części i wrzucamy do składników. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy szybko ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej masy. Jeżeli ciasto lepi się dosypujemy mąki.


Odkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. 


Po godzinie ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji, jedną zostawiając do rozwałkowania, pozostałe odkładamy znów do schłodzenia. 


Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka o różnych kształtach, które następnie pieczemy około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 


Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy dowolnie.

Ten przepis dodały 23 osoby