Przepisy z szuflady

przepisyzszuflady.fooder.pl
Zamknij

Pieczeń wieprzowa z porem i dynią

Składniki

  • łopatka wieprzowa mielona
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 kg obranej dyni
  • 1 średnia marchew
  • 1/4 pora
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

Dynię, por i marchewkę czyścimy i myjemy. Dynię ścieramy na tarce lub w blenderze, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, pora kroimy w talarki. 


Do mięsa mielonego dodajemy jajka, warzywa i bułkę tartą oraz przyprawy, całość dobrze wyrabiamy aż mięso będzie kleiste. 


Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej wyrobione mięso. Formujemy klops i mokrą ręką wygładzamy wierzch pieczeni. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę.

Ten przepis dodały 134 osoby