Przepisy z szuflady

przepisyzszuflady.fooder.pl
Zamknij

Gołąbki z ziemniakami i cukinią

Składniki

  • 10 liści kapusty
  • 20 dag cukinii
  • 10 dag boczku
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z cebulą (jak na placki ziemniaczane).


Cukinię kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy razem z boczkiem (cukinię możemy również zetrzeć na tarce). Następnie łączymy z farszem ziemniaczanym, jajkiem, mąką i przyprawami.


Liście kapusty gotujemy 5-7 minut w osolonej wodzie aż zmiękną. Po odsączeniu wycinamy twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści.


Tak przygotowane liście nadziewamy farszem, nakładając 1-2 łyżek (w zależności od wielkości liścia).


Gołąbki umieszczamy w dużym rondlu, w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusimy około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.


Ten przepis dodało 178 osób