Przepisy z szuflady

przepisyzszuflady.fooder.pl
Zamknij

Ciasto biszkoptowe z owocami babci Uli

Składniki

  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • margaryna PALMA
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej Kujawski z ziołami Cytryna i Bazylia
  • brzoskwinie z puszki lub inne owoce

Przygotowanie

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy jajecznej i ucierać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę, najlepiej tortownicę, wysmarować tłuszczem (np. margaryna PALMA) i wysypać bułką tartą lub mąką. Dno blaszki wyłożyć pokrojonymi w plastry owocami, wyłożyć na nie ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do  temp. 170 st. C. Piec ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu (ok. pół godziny) odwrócić ciasto owocami do góry.


Historia przepisu z szuflady babci Uli:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Pyszne i delikatne ciasto z orzeźwiającymi owocami."

Ten przepis dodały 23 osoby