Przepisy z szuflady

przepisyzszuflady.fooder.pl
Zamknij

Żurek z jajkiem babci Wiktorii

Składniki

Zakwas:

  • Mąka żytnia - 400 g
  • Skórka razowego chleba - z jednej kromki
  • Czosnek - 1 ząbek

Zupa:

  • Bulion warzywny - 500 ml
  • Wędzony boczek - 300 g
  • Biała kiełbasa - 4 szt.
  • Śmietana 30% - 125 ml
  • Jajka - 4 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Chrzan starty - 2 łyżki
  • Margaryna PALMA - 1 łyżka
  • Puree ziemniaczane - do dekoracji

Przyprawy:

  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek

Przygotowanie

 Do słoika wsypać mąkę, wrzucić skórkę razowego chleba i oczyszczony ząbek czosnku. Zalać ciepłą przegotowaną wodą i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, od czasu do czasu mieszając.

Do bulionu dodać boczek i białą kiełbasę. Gotować około 15 minut. Wyjąć boczek i kiełbasę. Kiełbasę włożyć do blachy, skropić olejem Kujawskim 3 ziarna i piec w piekarniku około 30-45 minut w temperaturze 160-170 stopni (aż się zarumieni).

Do bulionu dodać zakwas, chrzan starty, majeranek, pieprz. Rozgnieść ząbek czosnku, drobno pokroić i również dodać do gotującej się zupy. Dodać śmietankę, posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu kilka minut, aż żurek zgęstnieje. Na koniec dodać łyżkę margaryny.

Pokroić upieczoną kiełbasę i wrzucić do zupy. Ugotować jajka na twardo. Pokroić na ćwiartki. Jajko włożyć bezpośrednio na talerz przed podaniem.

Ten przepis dodały 124 osoby